Туризъм в района на Кърджали

by Lee Moreno
Кърджали

Тази статия ще посветим на интересните обекти, които може да посетите в района на Източните Родопи и по-специално област Кърджали. Тя включва общините Ардино, Джебел, Кирково, Крумовград, Кърджали, Момчилград и Черноочене.

Безспорно повечето туристи, които планират посещение в този район търсят хотели с басейн до язовир Кърджали, като смело можем да твърдим, че любима дестинация е село Главатарци, намиращо се на самия язовир. Тук можем да ви предложим да отседнете в Хотелски Комплекс Главатарски хан. Това е най – предпочитаното място за настаняване в района, предлагащо СПА център, луксозни нощувки, красива архитектура, мултифункционална зала и басейн в Главатарци.

След като сте намерили хотел в Кърджали или близките села около язовира, следва да организирате дните си по време на престоя. В следващите редове с по няколко думи ще ви запознаем с най – интересните места, който да посетите в близките общини.

Започваме с община Ардино и мост, за който сигурно вече ще чували на име Дяволския. Намира се близо до село Дядовци, направен още през средновековието. В тази община се намира и Тракийски култов комплекс Орлови Скали, където могат да се забележат над 90 броя изсечени нисши, за които се смята, че са свързани с почит към умрелите. В Ардино може да посетите още средновековна крепост Кривус, крепост Патмос, Хладилната пещера, находища на родопски силивряк, музея в Ардино, туристически комплекс Белите брези и много други.

На територията на община Джебел и Кирково може да видите средновековна крепост Устра и Мал Асар, Вятърният камък, Счупената планина, Резерват Чамлъка, Капещият камък, Скално образувание Гъбата, Слонът и Лъвът, Скална гробница Махала Веселец, защитена местност Гюмюрджински снежник.

Община Крумовград може да предложи доста впечатлителни места, които да посетите като Дяволски мост (Шейтана), Резерват Вълчи дол, Природозащитен център Студен Кладенец, Защитена местност Рибино и Орешари, Скален некропол с жертвеник и други.

В главната община Кърджали разбира се ще започнем с Археологически комплекс Перперикон, Средновековна крепост Моняк, Пещера Карангила и Вишеград, Тракийски култов комплекс при село Лисиците, средновековен мост до село Ненково, пещера Утробата, Древни рудници за добив на злато, различни скални образувания и много други природни, археологически и исторически забележителности и местности.

Подобни публикации

error: Content is protected !!