Църквата „Света Троица“ – символ на Банско

by Lee Moreno
Църква Света Троица

Красивата църква „Света Троица“ не случайно е приета за символ на банско. Още през 1810 година е избрано мястото, на което се издига и до днес храмът. То е дарено от жителите на Банско, като най-голям дарител е дядо Лазко. И понеже по време на турското робство не можело да се построи църква къде да е, а само на мястото на стар храм, умните банскалии закопали кръст и икона. По план църквата е трябвало да бъде висока и голяма, което също било проблем, защото християнските храмове не трябвало да са по-големи от джамиите. И пак бил измислен хитър ход- на входа сложили камък на който освен кръст имало и полумесец със звезда. Така след като властта наредила църквата да бъде разрушена, защото Христос не е по-голям от Мохамед, жителите на Банско веднага показали плочата и казали, че храмът е за двамата. По този начин „Света Троица“ е  спасена и до днес приема вярващи.

За да се построи храмът трябвало специално разрешение от султана, което да бъде заплатено. Обаче дядо Лазко знаел,че само пари няма да стигнат и изчакал подходящия момент, когато на султана се ражда син, и то първороден. Така от Банско тръгва група, която да поднесе на съпругата на султана повойница. Султанът оценява силно жеста и изпраща ферман през 1833 година. Започнали да се събират средства, които не стигали и се наложило през 1834 година отново да се събират, всеки жител на Банско дал всичко, с което разполагал.

През следващата година вече участвали повече от 350 майстора- зидари, дърводелци и много доброволци. Вечер по тъмно те тайно разширявали църквата- крачка по крачка, метър по метър. За съжаление най-големият дарител и радетел на църквата дядо Лазко не доживява да я види завършена. Той е убит след като Алтън бей разбира за какво е дал средства. 15 годни след началото на строежа е направена и кулата, на която пише името на султана, за да я запазят.

„Света Троица“ е трикорабна псевдобазилика, която е направена от камък. Отвън изглежда малка, но всъщност е доста голяма, дълга е цели 44 метра. Има три входа, като над главния е изрисува Света Троица. Първоначално не е имало стенописи в църквата, само по прозорците е имало орнаменти, които са дело на Велян Огнев. А отвън дворът е ограден с голям зид, за да не се вижда вътре. И до днес старите банскалии разказват, че под църквата има тунели, които водят до различни места в града. Използвали са се, за да се крият комитите, които идвали в града. Има и един голям тунел, който скришно извеждал борците за свободата на България извън града.

А в кулата на църквата е поставен огромен часовников механизъм, който тежи над половин тон и работи и до днес без никога да се е развалял или забавял.

Ако идвате на почивка в Банско, задължително посетете църквата „Света троица“ и запалете свещ в  памет на великите българи, загубили живота си в борбата за Освобождението на страната.

Подобни публикации

error: Content is protected !!