Подготовка за празника Нова Година

by Lee Moreno
Подготовка за Нова година

Празници, какво крие тази дума. Дали този ден е нещо по-различно от всеки останал и кое го прави такъв. Някой казват, че празник е денят, в който се събираме с най-близките и любими хора. Тогава всеки ден може да е празник, щом миговете ни са споделени.

Нека обаче отправим поглед към един от най-почитаните празници у нас Нова година. Преди две десетилетия тя беше Денят, в който малките деца трепнеха в очакване на вълнуващият Дядо Мраз, напълнил шейната с подаръци за тях. Днес Нова година е Денят, в който близки и роднини се завръщат в страната ни, за да отпразнуват този ден с хората, които обичат и уважават. Понякога същите тези хора правят планове и пътуват до далечни дестинации, за да изкарат незабравими мигове с работещи и живеещи свои познати отвъд границата на България.

На пръв поглед това е Нова година, това е всеки светъл празник и предвид, че този ден предполага няколкодневна почивка, обуславя поредица от неработни дни, всеки може да планува своята незабравима зимна почивка.

Масата поскърцва отрупана с ястия, домакинята нервно снове напред-назад с идеята да не изпусне да сервира някоя вкусотия, която цял ден е приготвяла. Интересното около Новогодишната еуфория е максимата, която всички признаваме за вярна. Тя гласи – богата трапеза, плодородна Нова година! Ето, защо в много български семейства тази традиция стриктно бива спазвана. Нека изпратим старата година подобаващо и да посрещнем новата година изпълнени с надежда, вяра и любов за по-добри времена.

Новогодишната наздравица се изпива до дъно, всяко ястие, блюдо, десерт се опитва и празничната обстановка е обгърната от невидимия воал на пълната къща.

И нека не забравяме Нова година е денят, в който не само изпращаме старата година и сме с широко отворени обятия към предизвикателствата на новата година, но и денят, в който обичаме, вярваме и се надяваме, в името на най-близките си.

На този ден е важно джобовете да са пълни, за да не оставаме без пари през предстоящата година.

До колко вярно са всички тези традиции и обичай никой не може да гарантира на 100%, едно е истина и тя е, че всички се придържаме по един или друг начин към традицията. Всички тези суетни, вярвания и обичаи правят празника ни още по-вълнуващ и интересен.

Нека на този ден всеки се заредим с положителна емоция, нека не забрави стремежа за по-добър живот и погледа вперен в утрешния ден!

Подобни публикации

error: Content is protected !!