Църквата “Света Параскева” в Априлци

by Lee Moreno
Църква Света Параскева в Априлци

Старата красива църква „Света Петка Параскева“ се навира в самия център на Априлци и има много интересна история. Според многото легенди тя е построена отще през 1814 година, като по-голямата и част е скрита дълбоко в земята, за да може вярващите да я посещават без турците да разберат за нея. Направена е благодарение на кмета тогава Цочо Сомлев, който и благоволението на турските управници, защото приютява ханъмите на ловешките първенци по време на превземането на града през 1811 година. Според друга легенда Цочо Сомлев има решаващата дума за избора на аянина на Севлиево. И в знак на признание той му подарява Беглишките ливади. Но кметът има друга молба- вместо земи помолил да построи църква. Получава разрешение, но само ако храмът е нисък и скрит, за да не предизвиква излишни разправии.

Църквата е върху левия бряг на река Кална съвсем близо до площада на Априлци. Тя е типичната за онова време църковноучилищен комплекс с две сгради с висок каменен зид. Каменното стълбище почвало от площада и водело чак вътре до входа на храма. Църквата е трикорабна псевдобазилика, която е почти цялата в земята. Няма почти никаква украса. През годините са се наложили две големи преустройства. Едното е през 1845 година, когато е променено осветлението. А през 1930 година се е наложило да се оправят сводовете на южната стена, която е паднала.  По стиловите особености, които има църквата и декорациите, които са останали до днес, можем да кажем, че по стил  църквата „Света Параскева“  от Априлци прилича  и интересната каменна пластика в нея много приличат на „Света Богородица“ от Троянския манастир, „Света Параскева“ в Троян и „Свети Николай Летни“ в село Гумощник до Троян.

„Света Параскева“ има две отделения- мъжко и женско, които имат отделни входове. За съжаление, до днес почти не са запазени икони. Днес храмът е покрит с бетонна плоча, а стените са измазани, за да се запази от влиянието на атмосферните условия.

Много от гостите на града, които отсядат в някоя от многото къщи за гости в Априлци, идват в квартал Ново село и посещават тази красива стара църква. Влизайки и разглеждайки я, сякаш и до днес се усеща духът на българите от времето на турското робство, тяхната жажда за свобода и силната им вяра. „Света Параскева“ е едно свято място с богата история, което задължително трябва да се посети.

Подобни публикации

error: Content is protected !!