Хисарски минерални извори

by Lee Moreno
Хисарски минерални извори

Град Хисаря е богат на минерални извори, благодарение на които в тази територия се заселили племена още преди Христа. Общият брой на изворите е 22, от които 16 естествени и 6 дълбоко сондирани. Привлечени от лечебните свойства на топлите води, първи се заселили траките, след тях племето „беси“ и след първото опожаряване на града, римският владетел Диоклециан го изградил отново по римските правила за градоустройство. Градът бил наречен Диоклецианопол и се превърнал в третия най-голям град в Тракия, след Филипопол / Пловдив / и Берое / Стара Загора /.

По време на турското робство, градът се населявал главно от турци, които го нарекли Хисар / означава „крепост“ /, а по-късно с малка променя, той е вече наречен „Хисаря“ / означава „крепостта“ /, поради крепостната стена, която се издигала на 13 м. и чието предназначение било да предпази града.

До ден днешен в Хисаря може да разгледате останките от римските цивилизации, живели по тези земи и минералните извори, благодарение на които лекували болките си. Ще ви разкажем повече за 5 от най-известните минерални извори в града:

  • Минерален извор „Момина сълза“

Този извор се намира в центъра на града и по-точно в парк „Момина сълза“. Тук водата е слабо минерализирана и с голямо съдържание на различни химични елементи, някои от които са манган, цинк, мед и др. „метални витамини“. Температурата на водата е 42 градуса и е известна като най-вкусната хисарска вода. Тя се използва за питейно лечение на стомашно-чревни заболявания.

Името на извора и на парка, в който е разположен идва от легенда, датираща от турско време.

Във време, в което Хасан бей бил управител на града, той взимал всички моми, за да ги направи част от харема си. Най-красивата девойка успяла дълго време да се предпази от погледа му, но сетне и тя била откарана при всички останали наложници. Тя била смела и непримирима, поради което беят решил да я накаже. Повикал всичките си приятели на гости и ѝ наредил да сервира гола на всички присъстващи. Момичето гордо се появила с поднос, пълен със сладкиши и вдигнат високо над главата ѝ. Точно когато господарят ѝ си помислил, че тя най-сетне е приела съдбата си, девойката стоварила тежкия поднос върху главата му и го убила.

Осъдена на смърт, момата влязла смело в огъня и без да продума нито дума, от лицето ѝ се стекли две сълзи. На мястото, на което паднали се появил извор с гореща вода, чиста като момина сълза, който погълнал тялото на момичето. От този ден нататък изворът бил наречен „Момина сълза“ и легендата за него се разказвала от поколение на поколение.

  • Минерален извор „Колонадата“

Това е един от символите на съвременния град не само заради централното си местоположение, но и заради красивата си архитектура. Този извор се захранва от съседния му минерален извор „Момина сълза“, което означава, че водата, течаща от него е със същите характеристики.

Колонадата е построена пред 1960 г. по точно копие на римска колонада и върху нея са изобразени осемте божества на здравето.

  • Минерален извор „ Стублата“

Той е с най-ниската температура на водата от 31 градуса, която се използва за промиване на очите и лечение на влошено зрение. Намира се на няколко метра разстояние от изворът „Момина сълза“.

  • Изворът на младостта

Това е най-ново построеният извор, за чиято вода се смята, че има свойството да забавя процеса на стареене на клетъчно ниво. Разположен е в близост до минерален извор „Момина баня“ и до читалище „Иван Вазов“.

  • Минерален извор „Момина баня“

Той е разположен в един от най-големите и красиви паркове, в близост до читалище „Иван Вазов“.

Течащата вода от този извор е с най-високо съдържание на радон и е с температура от 47 градуса. Това я прави най-подходяща за лечение на урологични и опорно-двигателни заболявания.

На този извор е направен първият в България химичен анализ на минерална вода, което и поставя началото на балнеолечението в държавата ни и правителството на Източна Румелия издали първия по рода си „Правилник за експлоатация на хисарските бани“.

От който и минерален извор да решите да отпиете, ще допринесете за здравето на тялото си и ще се насладите на сладка и топла вода. Докато се разхождате покрай всички споменати извори, не забравяйте и да разгледате величествената крепостна стена, Южната порта „Камилите“ и всички останали отпечатъци от славното минало.

Подобни публикации

error: Content is protected !!