Ослековата къща в Копривщица- музей набита

by Lee Moreno
Ослековата къща

В малкия град Копривщица и до днес е съхранен възрожденският дух на българите и желанието им за свобода. Повечето къщи са стари и са запазени и до днес. Някои са музеи, а други са къщи за гости в Копривщица, които приютяват посетителите на града. През годините от съществуването на Копривщица е имало доста тежки моменти за населението- ограбвано е нееднократно, всички къщи са били опожарени. През 1876 година на 20 април именно в Копривщица е избухнало Априлското въстание, с което поробените българи ясно заявяват на Османската империя и на света, че повече няма да търпят.

Една от къщите, които днес са превърнати в музеи, е Ослековата къща. Тя е типична възрожденска къща, построена през 1856 година специално за Ненчо Ослеков, голям търговец и абаджия.  Тя носи името му и до днес.

Ослековата къща е съвсем близо до центъра на града и е направена във величествения бароков стил. Призната е за паметник на културата и под закрилата на държавата. Съставена е от една постройка в голям красив двор. През красиво украсен партер се влиза в голям салон с богата декорация- таваните са дървени, подредени в различни фигури, навсякъде има изящни тъкани и красиви одъри. До салона има още три стаи, които се намира огнището и две соби. Красивите стенописи са направени от майсторите Минчо и Коста Зограф, които са от Самоковската художествена школа. По фасадата има красиво нарисувани геометрични мотиви и флорални елементи, а между прозорците и над входа са поставени пана с пейзажи. Всяка стая е наричана по различен начин в зависимост от цвета на стените- Синя стая, Жълта и Червена стая. В Синята и Червената стая са най-красивите стенописи.

През 1956 година в Ослековата къща е открит етнографски музей на бита и живота на Копривщица през 19 век. До 2013 година е към Копривщенския музеен комплекс, а после става частен. В къщата има изложени различни женски дрехи и накити, както и наргилета и чибуци, донесени от Азия. Изложена е известната копривщенска дантела с основа от конски косъм, която се нарича кене. Има специална експозиция от дрехи за делник и празник от 19 век, както и мъжки костюми и делнични одежди. Подредени са и много инструменти от абаджийството в чест на Ненчо Ослеков- ножици,напръстници и други. Показани са и специални кожени кесии, в които са се пазили парите, както и запазен от онова време барут.

Подобни публикации

error: Content is protected !!