Красивата Елена – град, богат на природни забележителности

by Lee Moreno
Водопад

Великотърновска област има много история, която да очарова посетителите, много места, които да показва на гости и туристи от различни точки на света, а едно от пленяващите вниманието места е град Елена. Той като красивата Елена от древността с гордост носи името си и няма нищо случайно в него. Ако и вие искате да научите малко повече за това място, то къщи за гости Елена очакват своите посетители през всеки сезон виж тук.

Елена се намира в северна България. Покрай него е построен язовир Йовковци, а балканът в региона е наречен Еленски балкан.

На това място сякаш природа и история са се наговорили, за да събират в едно местността Самуилец.

Поредица от природни забележителности, говори безмълвно за тях.

Тук се намира Марков камък. Това е един огромен камък, чиято историята е свързана с тази на Крали Марко. Намира се на 3 км. южно от града. На пръв поглед става ума за огромна скала, която създава усещане, че се е склонила отвесно от билото на рида. С птичи поглед или гледка от страни, този камък създава илюзията, че притежава свръх чудодейна сила. От това място до Марков камък се стига само по стръмна пътека, а размерите му са: височината 3,2 м; 6 метра дължина и 3,5 м. ширина. Местността, където се разполага Марков камък е известна с още един впечатляващ природен феномен – Раев камък.

Преди 1300 г. на това място е поникнало и до днес живее едно вековно дърво, носещо името Слона. Клоните му наподобяват хобот на слон и от тук произхожда името му.

Тръгвайки от село Руховци, екопътека отвежда към Христовски водопад. Това е природен обект, който се разполага на 3,0 хка. И на 400 м. надморско равнище. Водите му падат от височина 9 м. и се разбиват в скали около самата река. В западната част от водопада се намира огромна скала, която е идеално и предпочитано място за туристи, любители на скалното катерене.

Почивка в град Елена ще гарантира на всеки експлозия от приятни, вдъхновяващи пейзажи, неповторими чудатости и феномени, спокойни дни и вечери. За всичко това допринася гостоприемството от къщи за гости Елена.

Подобни публикации

error: Content is protected !!