Град Хисаря

by Lee Moreno
за град Хисар

Град Хисаря е сгушен в южните склонове на Средна гора. Името му е известно не само от етикетите по бутилките минерална вода, а от наличието на множество лечебни минерални извори, зелени паркове и забележителности, датиращи още от 3. век.

Колкото и да разказваме за това малко градче, няма да успеем да опишем огромният исторически отпечатък върху него. Но все пак ще споделим с вас 5 от най-интересните места, на които трябва да обърнете внимание, когато стигнете до това вълшебно място

  • Парк „Момина сълза“

Легендата за този парк и разположените в него минерални извори е една от най-интересните истории, които може да чуете за това в града:

По време на турското робство, тогавашният управител на селището, Хасан бей, е взимал всички млади девойки от съседните населени места, с които е увеличавал броя на наложниците в харема си. Най-красивата мома в околностите била единствена, чийто дух несломим. Затова господарят ѝ решил да я накаже, като изискал от нея да сервира десерт гола на гостите му.

Появявайки се, тя носила голям поднос със сладки над главата си и започнала да танцува за него и гостите му с усмивка на лице. Тогава той си помислил, че девойката се е примирила със съдбата си и повече няма да се бунтува. Точно в този момент, момичето пристъпило уверено до бея и хвърлила тежкия поднос върху главата му. След като видели трупа на господаря си, всички се изплашили и побягнали с писъци.

Момата била осъдена на смърт. Тя трябвало да бъде изгорена жива пред погледите на цялото село. Без да продума нито дума, смелото момиче посрещнало съдбата си, изправило се гордо пред всички и влязло в огъня. Тогава по нежното ѝ лице се стекли две сълзи, които капнали на земята и от тях се появил минерален извор. Той бил чист като момина сълза и погълнал тялото на девойката.

Днес на това място е създаден фонтан на име „Голата жена“, който е разположен сред красивата зелена природа на града. В парк „Момина сълза“ ще имате възможността да се насладите на Римските терми, фонтана „Голото момче“, минералните извори „Момина сълза“, „Стублата“ и „Колонадата“.

  • Минерален извор „Колонадата“

Това е най-предпочитаният извор от посетителите на Хисаря не само защото се намира в центъра на града, но и поради красивата си архитектура и приятния вкус на водата. На самия извор са изобразени осемте антични божества на здравето. Водата, която тече от тази чешма е с ниска минерализация и с температура от 47 градуса, което я прави най-подходяща за лечение на бъбречно-урологични заболявания и такива на опорно-двигателния апарат.

  • Южна порта „Камилите“ – символът на съвременния град Хисаря

През 3. век сл. Хр. градът бил опожарен. Римският владетел Диоклециан се заел със задачата да изгради отново живота в града, но по римските норми. Затова обградил града с крепостна стена, която да го предпазва от повторно нападение и го кръстил на себе си – Диоклецианопол. Стената била дълга 2 327 м., висока 11 м., укрепена от 44 кули и е разполагала с четири порти, от които да се влиза в града – южна, северна, източна и западна.

Най-запазената до днес е южната, която поради частичното си разрушаване сега прилича на две едногърби камили, обърнати една срещу друга, от където идва и името ѝ.

В днешни дни крепостната стена огражда само центъра на града и може да се наблюдава от всеки, който се разхожда из зелените паркове на Хисаря.

  • Археологически музей

Тук ще откриете много на брой доказателства за живущите по тези земи цивилизации, за техните култури, бит, облекло и т.н. Също ще имате възможността да разгледате макети на оригиналните римски архитектури на всяка част от крепостната стена.

  • Римска гробница

Тя е открита през 1957 г. от земеделци, които по това време обработвали нивите си.

В нея се наблюдава единствена по рода си на целия Балкански полуостров подова мраморна мозайка и стенописи, които доказват, че това всъщност е една от малкото запазени по света раннохристиянски гробници. На стенописите са изобразени рози, които са символ на християнството и показател, че прадедите ни по тези земи отглеждали рози за добив на розово масло.

Днес всеки гост на Хисаря може да посети гробницата и да разгледа всеки един уникален елемент от нея. 

Още интересни отпечатъци от миналото, които ще откриете в град Хисаря са Военната базилика, която е единствена по рода си, поради двукорабното си устройство и множеството минерални извори. Неслучайно точно в това малко градче Иван Вазов е написал стихотворението, известно на всеки българин – „Отечество любезно, как хубаво си ти“.

Посетете град Хисаря и се порадвайте на изкуството на природата и историята, обединени в едно незабравимо преживяване.

Подобни публикации

error: Content is protected !!