В София за уикенда: какво да правим?

by Lee Moreno

Как да избера един сред множеството хотели в София до центъра?

София е важен културен и икономически център и е най- големият град в България с население почти милион и 300 хиляди души. Изграден е от близо 125 жилищни квартала, като някои по- известни от тях са Лозенец, Люлин, Младост, Надежда, Бояна. Тъй като градът е наистина огромен, най- добре е да изберем хотел до центъра.

Забележителни сгради в София

Няма човек в България, който да не е чувал за НДК. Националният дворец на културата е съвкупност от зали, предназначени за бизнес събития, концерти или изложби.

Друг интересен обект, който можем да посетим с малчуганите е детския научен център „Музейко“. Експонатите в него са проектирани така, че да заинтригуват децата да се забавляват, учейки нови неща. Всеки ден в музея се организират демонстрации с научна цел и ателиета по изкуство и наука.

Нетрадиционен музей, в който можем да видим необикновени неща е музеят на илюзиите. В неговите стаи можем да рисуваме със светлина, можем да се снимаме със здраво стъпили крака на тавана. Музеят създава една оптическа илюзия, трудно обяснима на пръв поглед от човек, който не е ходил там. Освен забавлението, можем и да научим интересни неща от историята и изкуството. Хубавото е, че всяка година се пресъздават нови идеи.

Тук е и първото военно училище в България. Интересен национален обект е Ботаническата градина на БАН. Създадена е с научна цел да създава и изследва живота на множество растителни видове. Идеята е, чрез проучванията да се създаде или запази природното биоразнообразие и да се поддържа науката за растенията.

За любителите на виното могат да посетят Дом на виното- София. Във винарската изба са  представени 19 от най- добрите винопроизводители, като са на разположение близо 152 вида вино. Всеки може да направи дегустация.

Из цялата страна си имаме кино зали, в които можем  гледаме всички новоизлезли филми от световното кино. В София обаче е изграден един по-специален Дом на киното. Излъчваните в него филми обаче не са на случаен принцип. Основната цел при подбирането на прожекции е да се анализира сюжета и смисъла на филма и ако той е достатъчно стойностен, ще бъде излъчен.

Величествени гледки на открито

Зоологическата градина тук е най-старата такава на целия Балкански полуостров. На територията и живеят близо 200 вида животни, разделени по категории- тревопасни, хищници, птици и аквариум.

Розариумът се намира в Борисовата градина. Представлява малка зелена площ, предназначена за растителни видове. Създадена е през 19-20 век по идея на градинаря Йосеф Фрай. Съчетава в себе си над 7000 растителни вида, като 2000 са от семейство рози.

Борисовата градина – място за спокойствие и уединение. Средната възраст на горския масив е около 100 години, а площта е над 2000 декара. Паркът е най- големият такъв в София и е чудесно място за разходка и глътка свеж въздух. Освен дървета, градината е дом на множество животински видове от семейство птици.

Избрахме хотел в София, събрахме багажа. Тръгваме ли?

Подобни публикации

error: Content is protected !!